Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

innogy WINTER RUN 2024 odstartoval.

V mrazivém Hradci Králové dvakrát vyhrál Jan Vaníček bez trička.

V mrazivém Hradci Králové dvakrát vyhrál Jan Vaníček bez trička.

Ani teploty kolem bodu mrazu neodradily více než devět set běžců a běžkyň od startu do nové sezóny seriálu zimních běhů innogy WINTER RUN. Jubilejní rekordní desátý ročník závodu v Hradci Králové si podmanil MIZUNO TEAM.

Běžci v jeho barvách brali sedm pódiových umístění, z toho pět prvních míst. Hned dvě si vyběhal Jan Vaníček, po jednom Jáchym Kovář, Barbora Zoubková a Lukáš s Janem Farským. Druhá místa přidali Tereza Zasadilová a Zuzana Gejdošová. „Většina běžela v botách Mizuno Wave Rebellion Pro,“ sdělili zástupci týmu. 

Ale nepředbíhejme. Jako první od deseti hodin dopoledne závodily děti, u kterých je vždy otázkou, jak počasí vyhodnotí jejich rodiče. Nicméně zájem byl obrovský – kratší trať dlouhou čtyři sta metrů běželo více než sto nejmladších závodníků, kteří byli následně ve výsledcích rozděleni do čtyř kategorií dle věku a pohlaví. Osm set metrů pak zvládlo více než šedesát účastníků, ti byli celkem v šesti kategoriích. 

Jen co děti proběhly cílem, čekala relativně krátká trať i na dospělé. Sprint na jeden kilometr vyhrála známá tvář, Jan Vaníček (MIZUNO TEAM / NIGHT RUN TEAM), který tradičně běžel bez trička a měl čas 3:20.23. Druhý byl o čtyři vteřiny pomalejší Vojtěch Pospíšil z TJ Sokol Stará Paka a třetí Jindřich Václavek (3:31.59). První ženou byla Tereza Slavíková (T.J. Sokol Holice) v čase 4:40.79. 

Hodinu před polednem se pak na vydali na trať běžci, které čekal závod na čtyři kilometry a tři sta metrů. Bylo jich téměř čtyři sta. Závod odstartovala primátorka města Hradec Králové Pavlína Springerová. Druhé vítězství během necelé hodiny si připsal Jan Vaníček, tentokrát díky času 15:04.16. Druhý byl Tomáš Mocek, vítěz kategorie M2, v čase 15:27.02 a celkově třetí nejrychlejší junior Přemysl Junk, ten zaběhl 15:31.22. V kategorii M3 byl pak nejrychlejší Volodymyr Ivaskevych (Runczech) v čase 16:41.15.

Sedmá byla nejlepší dívka Jana Pekařová v čase 15:46.93. Krátce za sebou pak doběhly vítězky kategorií Z2 a Z1. První z nich byla Kateřina Pirklová (Šneci v běhu) s časem 18:38.05, druhá a vlastně zároveň také první Barbora Tamborová, jen o vteřinu a půl zpět. V kategorii Z3 pak nenašla přemožitelku Melania Baliakova (21:00.87). V rodinných týmech vyhráli Lukáš a Jan Farští. 

V pravé poledne pak odstartoval závod na osm kilometrů, který se běžel na stejné trati jako „čtyřka“, akorát na dvě kola. Závod odstartoval radní Královéhradeckého kraje Rudolf Cogan, který si zaběhl 4 km. Nejrychlejší byl Jáchym Kovář reprezentující MIZUNO TEAM, který patří do nejužší české špičky a každý rok si pár závodů pod taktovkou Tomáše Pavla zaběhne. Start v Hradci Králové proměnil v suverénní vítězství stylem start-cíl v čase 28:13.03. Druhý Jan Halberštát (KERTEAM) byl o minutu a čtvrt zpět, třetí Jiří Čivrný (Semily) vyhrál zároveň kategorii M40, jeho čas byl 29:31.99.

Na šestém místě doběhl vítěz nejmladší kategorie Filip Vlasák, jeho čas byl 32:16.11. O dvě pozice ze ním finišovala Barbora Zoubková z MIZUNO TEAMu, nejrychlejší žena a pochopitelně také vítězka kategorie Z30 (32:34.16). A o další dvě pozice dále přeběhl přes cílovou čáru Petr Lochman (Lochnessky), jeho čas byl 32:50.14.

V kategorii Z40 brala zlatou medaili Petra Vargová (Sportraces) za čas 38:39.97, v Z50 Blanka Lochmanová (Lochnesky) za 39:57.73 a v Z12 Vendula Nechutová (Bike freaks Holice) za 41:25.63. Stejně jako některé věkové kategorie, i štafety měly své obvyklé vítěze a to dvojici Jan Linhart a Lukáš Čermák. Tým nazývaný Pražáci zaběhl společnými silami čas 33:51.75.

Běžci po závodě neskrývaly nadšení, líbil se jim samotný závod i nové medaile s pandou, které dostali všichni v cíli. Spokojený byl i šéf pořadatelského týmu Tomáš Pavel. „Teplota kolem nuly, to je ten správný innogy WINTER RUN, jak má být. Děkujeme běžcům za zájem o první závod a už se těšíme, jestli v Brně překonáme tisícovku účastníků,“ usmál se po závodě.

 

Akce byla zařazena v prestižním kalendáři Regina. 

Akce se konala za finanční podpory statutárního města Hradec Králové a Královéhradeckého kraje.

Pod záštitami statutárního města Hradec Králové, hejtmana královéhradeckého kraje Mgr. Martina Červíčka brig. gen. v. v., a europoslance Tomáše Zdechovského.
Sdílet